Groep 7 en 8

Veelgestelde vragen

Je gaat naar de middelbare school! Superleuk, maar ook wel spannend misschien. We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt. We zetten er een paar op een rij. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel ‘m gerust aan ons als je komt kennismaken of mail ‘m aan mevrouw Keijner, teamleider brugklassen, via  d.keijner@griftland.nl.

OPEN DAG / LESMIDDAG

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Jazeker. Op vrijdag 7 februari 2025 vindt onze open dag plaats van 15.30 tot 17.30 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. Zit je in groep 7 of 8? Kom dan samen met je ouders/verzorgers langs en maak kennis met onze school!

Als je in groep 8 zit kun je bij ons enkele proeflessen volgen op woensdag 8 januari of woensdag 19 februari 2025, van 14.00 uur tot 16.00 uur. Schrijf je via onze website in voor een van deze dagen. Je volgt drie proeflessen. Dat kan van alles zijn: LO, wiskunde, biologie, tekenen, Duits, etc.

ROOSTER

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Iedere les duurt 60 minuten. Soms heb je een blokuur, dat is dan 2×60 minuten.

Als een docent ziek is, proberen we de lessen zo veel mogelijk op te laten vangen door een studiehuismedewerker of door een andere docent, in je lokaal of in de brugklasaula. Je kunt dan verder met de lesstof van dat uur of je gaat aan de slag met je huiswerk.

Elke klas heeft een eigen rooster. De lessen die worden ingeroosterd kunnen verschillen van het eerste uur tot en met het zevende uur. Het verschilt per dag hoe laat je begint en hoe laat je uit bent. Het eerste uur begint om 8.30 uur, het zevende uur is afgelopen om 15.30 uur.

In je rooster staat welk vak je op welk uur hebt, in welk lokaal en van welke docent. Zo weet je waar je elk lesuur moet zijn en welke boeken je mee moet nemen voor die dag. Roosterwijzigingen worden in het systeem verwerkt. De wijzigingen per dag voor alle leerlingen, worden ook op de grote televisieschermen getoond, die op meerdere plaatsen in de school hangen.

In het systeem Zermelo staat je rooster. Je kunt het vanaf je telefoon via de Zermelo-app of iPad bekijken.

PAUZES

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Tijdens de pauzes kun je in de kantine terecht voor broodjes, fruit en drinken.

We hebben elke dag twee pauzes, om 10.30 uur en om 13.00 uur. Beide pauzes duren een half uur.

Je hebt pauze met veel andere leerlingen tegelijkertijd. We hebben een eigen brugklasaula, waar je kunt chillen met je vrienden. De brugklasaula is tijdens de pauze alleen toegankelijk voor leerlingen uit klas 1. Uiteraard mag je ook een ander plekje zoeken om pauze te houden.

KLASSEN EN LESSEN

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Dat verschilt per dag en per leerling. Misschien heb je in de les ook all tijd gekregen om je huiswerk te maken. Gemiddeld ben je ongeveer 1,5 tot 2 uur per dag kwijt.

Je krijgt vakken als aardrijkskunde, geschiedenis en biologie. Deze vakken komen je vast bekend voor. Je krijgt ook wiskunde, dat veel op rekenen lijkt. Met het vak science brengen we de vakken natuurkunde, biologie, scheikunde, wiskunde en techniek samen in projecten. Je leert zelf te onderzoeken, in plaats van alleen het antwoord op een som of een formule uit te rekenen. Verder krijg je naast Nederlands ‘vreemde’ talen als Engels, Frans en Duits (in de mavo/havo-brugklas). Gym heet officieel lichamelijke opvoeding, oftewel LO.

Je mag in de lessen niet eten, drinken of snoepen. Als je even wat water wil drinken, kun je dat vragen aan je docent.

Het verschilt per docent en per vak hoe de tafels staan.

Je maakt voor de zomervakantie al kennis met je klasgenoten en mag ook aangeven bij wie je in de klas wilt zitten. Dit kun je doorgeven bij de aanmelding. We proberen hiermee zoveel mogelijk rekening te houden.

Je start bij ons in een mavo/havo, havo/vwo of vwo Xtra-brugklas. Na het eerste jaar stroom je door naar mavo, havo, vwo of vwo Xtra.

BOEKEN EN IPADS

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

De iPad bestel je via onze school. Op deze pagina lees je hier meer over. Aan het begin van het schooljaar kun je de iPad ophalen en wordt er uitgelegd hoe je met de iPad kunt werken.

We werken op onze school met boeken en iPads. De iPad schaf je via onze school aan en wordt gebruikt in verschillende lessen.

Je neemt zelf al je boeken mee die je nodig hebt voor die dag. Je boeken liggen niet meer allemaal op school. Gelukkig hoef je niet de hele dag met zo’n zware tas te lopen, want er zijn ook kluisjes waar je de spullen in kan doen.

Het is niet verplicht om je boeken te kaften, maar zolang jij de boeken in bezit hebt, ben je er wel verantwoordelijk voor. Je houdt je boeken langer netjes als je ze kaft.

Voor de zomervakantie krijgen alle ouders/verzorgers een mail van distributeur Osinga de Jong met bestelinformatie voor de boeken en digitale leermiddelen. Ouders/verzorgers bestellen het pakket zelf. We raden aan om de boeken altijd goed te controleren. Als er iets niet klopt of je mist iets dan kun dit melden via het menupunt ‘servicemelding’ op mijnleermiddelen.nl onder klantenservice.

ACTIVITEITEN

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Er zijn vrijdagmiddagactiviteiten waaraan je kunt deelnemen, zoals sporten, grimeren, theater, speksteen snijden en video’s maken. Ook hebben we om het jaar een groots muziektheater waaraan je mee kunt doen. Of je kunt als je ICT heel leuk vindt deelnemen aan het iTeam. Er er is nog meer, bijvoorbeeld de Young Solar Challenge en we  hebben een eigen Eco-team.

We organiseren schoolfeesten, zoals het brugklasgala en een brugklasfeest (Kuipspektakel). Daarnaast hebben we allerlei vieringen, activiteiten en uitstapjes door heel het jaar heen, denk bijvoorbeeld aan een museum of een sportdag.

Ja, voor de brugklassen is er een speciale introductie. We zorgen ervoor dat je voldoende tijd hebt om te wennen aan je klas en de school. Voor de zomervakantie heb je al een introductieprogramma waarbij je je klasgenoten en mentor leert kennen. Je krijgt een rondleiding door de school. Je eerste jaar start je met twee introductiedagen en in september gaan we drie dagen op brugklaskamp.

ALGEMEEN

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Je bent nooit alleen in de school, vraag hulp aan andere leerlingen of spreek een docent aan in de gang. Iedereen staat klaar om je te helpen. Je loopt ook vaak samen met je klasgenoten naar de volgende les.

Iedere klas heeft een mentor en twee leerlingmentoren. Een mentor is een docent bij wie je terecht kunt met vragen. Je mentor hoort echt bij jouw klas. Je krijgt ook mentorlessen. De mentor kan je verderop in je opleiding ook helpen met het kiezen van een profiel en een vervolgopleiding.

Elke leerling krijgt aan het begin van het schooljaar een kluisje. Daarin kun je je mobiel, jas en gymtas opbergen.

Ons laatste nieuws

reunie

Save the date: reünie

Met het oog op het 50-jarig bestaan van onze school in 2025 en natuurlijk met het oog op het afscheid van het oude gebouw, organiseren ...
voedselbank1

Actie Voedselbank

Tijdens de kerstviering willen we net zoals afgelopen jaren ook aandacht besteden aan de mensen die het echt moeilijk hebben. Een half miljoen mensen in ...
De entree

Status nieuwbouw

Het lijkt wellicht voor de buitenwacht wat stil op het gebied van de nieuwbouw van onze school, maar achter de schermen wordt er hard gewerkt. ...