Ons onderwijs
Duurzaamheid en burgerschap
We moeten zuinig op de wereld zijn. We hechten dan ook veel belang aan duurzaamheid. Ook willen we onze leerlingen opleiden tot goed burgerschap. Hoe we dat doen?
Geo Future School
In 2 en 3 mavo gaan leerlingen aan de slag met Geo Future School, een onderwijsstroom in het voortgezet onderwijs die leerlingen stimuleert na te denken over de toekomst en hen in contact brengt met de werkvelden waarin Nederland een mondiale speler is. Geo Future School besteedt aandacht aan de grote vraagstukken van nu en de toekomst, zoals klimaatverandering, energie, gezondheid en logistiek.
Identiteit en Maatschappij
Vanaf de brugklas tot aan het voorexamenjaar krijg je het vak Identiteit en Maatschappij (IM), een combinatie van het vak godsdienst/levensbeschouwing met maatschappijleer. Centraal bij dit vak staat steeds de vraag hoe jij in de samenleving staat: hoe denk je over (religieuze) vrijheid, rechtvaardigheid, gelijkheid en tolerantie? Er wordt gewerkt aan stevig democratisch burgerschap. Richting de bovenbouw breidt het aantal uren uit.
Gezonde school
Als school vinden we het belangrijk dat leerlingen gezonde keuzes maken in hun eetpatroon. Zo kunnen ze ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is. Het aanbod in de kantine, snack- en frisdrankautomaten is daarop afgestemd. Hiervoor hebben we afgelopen jaar de zilveren kantineschaal ontvangen. Tevens is er in de hal een hygiënisch watertappunt. Onze school voldoet aan de landelijk gestelde eisen en heeft het keurmerk Gezonde School.
Sinds juni 2017 is aan onze school het themacertificaat Bewegen en Sport toegekend. Met dit vignet als onderdeel van ‘de Gezonde School’ voldoen wij aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld voor bewegen en sport. Zo zorgen we voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én hebben we aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen. Dit draagt allemaal bij aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval.
Eco-team
Het Eco-team van het Griftland College bestaat uit een groep leerlingen die onder begeleiding van een aantal docenten plannen maken en acties uitvoeren om het onderwijs, het gebouw en de community in en rond de school te verduurzamen. Ook brengen zij klimaatverandering onder de aandacht bij leerlingen en personeel. Het Eco-team is aangesloten bij de landelijke organisatie Eco-Schools. Door bepaalde acties uit te voeren kan het Eco-team audits verdienen. De bronzen audit is reeds in bezit. Het team is nu op weg naar de zilveren audit met als einddoel de groene vlag, een keurmerk dat laat zien dat het Griftland College een groene school is! Lijkt het je leuk om mee te doen? Mail het Eco-team op ecoteam@griftland.nl.
Young Solar Challenge
Bij ons kun je meevaren met de Griftvaarders. Zij doen mee aan de Young Solar Challenge, een scholencompetitie met solar boats voor jongeren tussende 14 en 17 jaar. Elk team bouwt een eigen boot op zonne-energie en vaart wedstrijden tegen teams van andere scholen. Met teamwork, tactiek, communicatie, begroten en sponsoring kunnen teams zich onderscheiden, wat belangrijk is om de competitie te winnen.
Stewards
Een schone school, daar zorgen we samen voor. We werken met het ‘Steward op School’-programma. Leerlingen uit de voorexamenklassen worden steward en aan het begin van het schooljaar getraind om medeleerlingen in pauzes op een goede manier aan te spreken op gedrag. Minimaal één week per jaar worden zij ingeroosterd om in hun pauzes te surveilleren. Zij doen dit samen met de conciërges en enkele 65-plus uitzendkrachten die de leerlingen assisteren bij het handhaven van de leefbaarheid, veiligheid en gezelligheid van de openbare ruimtes in de school.
GSA
Niet iedereen voelt zicht thuis in het vakje ‘man’ of ‘vrouw’, ‘homo’ of ‘hetero’. Dat hoeft ook niet. Bij ons op school willen we dat je kan zijn wie je bent, zonder je daarvoor te hoeven schamen. De GSA (Gender and Sexuality Alliance) is een groep scholieren die deze boodschap verspreidt door onder andere aandacht te schenken aan en activiteiten te organiseren rondom landelijke dagen als Coming Out Day en Paarse Vrijdag.
Goede doelen
Op het Griftland College vinden we het belangrijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Er zijn diverse activiteiten waarbij geld opgehaald wordt voor een goed doel. Zo is er de jaarlijkse actiedag van de tweede klassen, organiseert de leerlingenraad een zogenaamde Hunger Challenge en lopen brugklasleerlingen in het voorjaar een sponsorloop. Eens in de vier jaar zetten leerlingen en medewerkers zich massaal in voor een groot maatschappelijk doel als Stichting Alpe d’HuZes, Stichting Roparun, Holland4ALS. en Stichting Vluchtelingenwerk.