Merel (vwo, 2019) – Hoe verhoud jij je tot de ander? Wie is die ander? En wie ben je zelf eigenlijk?
Een aantal stevige vragen om de bachelor Humanistiek aan de Universiteit voor Humanistiek in te leiden, maar wel relevante. Mijn naam is Merel en ik ben derdejaars bachelor studente aan de Universiteit voor Humanistiek. Een keuze maken voor een vervolgopleiding is niet makkelijk. Er zijn zoveel opties bij zoveel hogescholen en universiteiten. Ik heb een flink aantal open dagen bezocht en lang gespeurd op het internet. En toen was daar ineens de Universiteit voor Humanistiek.
De Universiteit voor Humanistiek (UvH) bevindt zich in een historisch pand in hartje Utrecht, “ongeveer achter de Dom”. Dat is een prettige routebeschrijving en het geeft meteen een sfeerbeeld. Aan de UvH is het mogelijk om de bachelor Humanistiek te doen. De vraag is dan natuurlijk: wat houdt dat eigenlijk in? Na drie jaar studeren weet ik dat het antwoord hierop nooit volledig is. De bachelor Humanistiek is namelijk een interdisciplinaire studie die zich voornamelijk bezighoudt met zingeving en humanisering. Probeer dat maar eens uit te leggen aan iemand terwijl je in een café staat met harde muziek. Meestal zeg ik: “ja, het is een soort combinatie van psychologie, sociologie en filosofie, maar feitelijk is het een stuk breder dan dat”. Het motto van de Universiteit voor Humanistiek geeft de inhoud van deze studie eigenlijk het beste weer: “de mooiste studie is de mens”. In de bachelor draait namelijk alles om mensen en hoe zij het leven en de wereld ervaren. Je leert kijken naar complexe vragen in onze samenleving, zoals: Wat zijn de gevolgen van polarisatie in de samenleving? En, wat doen sociale media met het welzijn van mensen? Je bestudeert deze vragen met behulp van verschillende wetenschappelijke disciplines en probeert te begrijpen wat mensen bezighoudt.
Het leuke van Humanistiek is dat je je bezighoudt met soms ingewikkelde theorieën die je in werkgroepen met medestudenten leert toepassen. Een fijne combinatie tussen theorie en praktijk. Ook in de gezellige kantine van de UvH worden levendige discussies gevoerd, over de stof en over wat er in de wereld gebeurt.
Humanistiek is een voltijd studie en in de eerste periode kom je er gauw achter wat ‘voltijd’ betekent. Waar ik aan het begin van de studie aan moest wennen, was de hoeveelheid leeswerk. Je moet echt van lezen houden en een beetje op de inhoud willen kauwen. Maar al snel kom je erachter hoe gezellig het kan zijn om samen met anderen teksten te willen doorgronden en hoe je op een ethische manier onderzoek doet. Want dat leer je namelijk ook tijdens de bachelor: onderzoeksvaardigheden. Je leert niet alleen hoe je een wetenschappelijk artikel leest, maar ook hoe je een onderzoek moet opzetten. Zelfs in je eerste jaar ga je al echt onderzoek doen. Tot slot zijn er nog de AAV-practica: academische arbeidsmarktgerichte vaardigheden. Daar leer je reflecteren op jezelf en hoe je je gedraagt in een groep, in een gesprek en tijdens het geven van een presentatie.
Al met al vind ik de bachelor Humanistiek een aanrader voor mensen die het leuk vinden om na te denken over de maatschappij, over de ander en over henzelf. Ik raad je sowieso aan om een kijkje te nemen op de website: https://www.uvh.nl/home. En kom vooral een keer de UvH-sfeer proeven op de open dag of tijdens een meeloopdag. Ik hoop je snel te zien op de Universiteit voor Humanistiek!