Onderwijs

Vwo Xtra (onderbouw)

Direct naar

In het eerste tot en met het derde leerjaar is het mogelijk te kiezen voor vwo Xtra (VX). In een VX-klas gaat er meer aandacht uit naar zelfstandigheid, grotere projecten en meer uitdaging in enkele vakken. Het tempo ligt hoger dan in een reguliere vwo-klas. Daarnaast krijgen leerlingen in een VX-brugklas expertlessen en maakt breinkunde onderdeel uit van hun vakkenpakket. 


Expertlessen 

In deze lessen bieden we in vier blokken van acht weken leerstof aan waarin leerlingen leren ontdekken dat er nog veel meer te leren is naast de gewone vakken. We starten met twee periodes FIRST® LEGO® League, daarna een periode sterrenkunde en aansluitend een periode Spaans. Tijdens de expertlessen leren leerlingen te beargumenteren, samen te werken en te presenteren.  


Breinkunde 

Met ingang van schooljaar 2024-2025 bieden we het vak breinkunde aan. Breinkunde is een breed begrip waar heel veel onder valt. Denk hierbij aan executieve functies en leren leren, maar ook de bouw van het brein, hoe je je brein kunt trainen en hoe je je hersens voor de gek kunt houden. Al deze zaken komen gedurende het schooljaar tijdens het lesuur breinkunde in verschillende modules aan bod. 


FIRST® LEGO® League 

De FIRST® LEGO® League Challenge is een internationale competitie voor jongeren van 9 tot 15 jaar, waarbij ze de maatschappelijke rol van wetenschap en technologie onderzoeken door verschillende opdrachten. Elk jaar heeft de competitie een specifiek thema. Het Griftland doet met de VX-brugklas mee sinds 2023 won in het voorjaar van 2024 de Core Values-trofee. 

Teams van ongeveer 10 deelnemers ontwerpen, bouwen en programmeren een volledig autonome robot om verschillende missies op een wedstrijdmat uit te voeren. De jury beoordeelt de robot op het ontwerpproces, inventiviteit, robuustheid en stabiliteit. 

Maar de FIRST® LEGO® League gaat verder dan alleen het ontwerpen van robots. Elk team zoekt een huidig probleem dat wetenschappers en ingenieurs tegenkomen en gaat op zoek naar een creatieve oplossing door informatie te verzamelen uit boeken, op internet en door gesprekken met experts. Leerlingen leren relevante informatie te selecteren, te overleggen, te presenteren, te discussiëren en verslagen te schrijven.De teams worden ook beoordeeld op samenwerking, sportiviteit en hun bereidheid om elkaar te helpen. 

Naar hoofdstukken
Leerroutes en -niveaus
Brugklas
Mavo en mavo XL (onder- en bovenbouw)
Havo en vwo (onderbouw)
Tweede fase (bovenbouw) havo/vwo
Lessentabellen
Toetsen en examens
Bevordering
ICT
Burgerschap en duurzaamheid
Sport en bewegen
Project-/werkweken, excursies
Kwaliteitszorg en resultaten
Terug
naar boven