Je start in een mavo/havo-, havo/vwo- of vwo Xtra-brugklas. Handig als je nog niet weet welke richting bij je past. Vanaf het tweede jaar kies je voor mavo, havo, vwo of vwo Xtra.
In 4 havo of 4 vwo start je met ‘de tweede fase’. Je volgt dan deels verplichte en deels zelfgekozen vakkencombinaties (profielen).
Met een mavo-diploma (vmbo-tl) kun je naar het mbo, niveau 3 en 4. Ook kun je, als je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden, na de mavo overstappen naar 4 havo. De keus voor mavo-onderwijs maak je aan het eind van de brugklas. In het tweede jaar bekijk je samen met de mentor en de decaan welk profiel straks het best bij je zal passen en kies je een vakkenpakket voor mavo 3. In het derde jaar moet je een definitief profiel kiezen. Er zijn vier profielen: Techniek, Zorg en Welzijn, Economie en Landbouw (groen). In dit jaar ben je ook al gericht bezig met examenvakken. Heb je interesse in ICT? Dan is het goed om te weten dat je op de mavo examen kunt doen in informatietechnologie. Of ben je creatief? Dan kun je bijvoorbeeld examen doen in handvaardigheid. Eind van het derde jaar ga je op werkweek naar de Ardennen.
Twijfel je na de brugklas tussen mavo en havo, en kies je voor mavo? Dan kun je vanaf klas 2 deelnemen aan het mavo XL-programma met als doel na je mavo- ook je havo-diploma te halen. Met dit aanvullende programma wordt de overstap van 4 mavo naar 4 havo soepeler.
Na de brugklas kun je kiezen voor havo. Aan het eind van klas 3 kies je een profiel en bijbehorend vakkenpakket. De profielen waaruit je kunt kiezen zijn Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid, Natuur & Techniek. Havoleerlingen met het EM-profiel kunnen deelnemen aan de Griftland Business Class (GBC), een speciaal programma waarbij leerlingen in groepjes van drie een eigen bedrijf oprichten. In 4 havo start je met je gekozen profiel en sommige toetsen tellen dan al mee voor het examen. Je bent dan begonnen aan de bovenbouw, of zoals wij dat hier noemen, de tweede fase. In deze twee jaar bereid je je voor op het hbo en is er veel aandacht voor het ontwikkelen van zelfstandigheid en belangrijke vaardigheden zoals communiceren, onderzoeken, reflecteren, plannen en samenwerken. Aan het eind van de vierde ga je op werkweek en kies je hiervoor uit verschillende bestemmingen. Na het behalen van je havo-diploma kun je ook overstappen naar 5 vwo, als je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden. Wist je trouwens dat je op de havo examen kunt doen in informatica, NL&T, tekenen of muziek?
Als je een vwo-advies hebt gekregen in groep 8 dan kun je bij ons starten in een havo/vwo-brugklas of vwo Xtra-brugklas. Bij vwo Xtra gaat er meer aandacht uit naar zelfstandigheid, grotere projecten en meer uitdaging in enkele vakken. Het tempo ligt hoger dan in een reguliere vwo-klas. Daarnaast krijgen leerlingen in een VX-brugklas expertlessen en maakt het vak breinkunde onderdeel uit van het vakkenpakket. Kies je voor vwo Xtra dan kom je na het derde jaar in een reguliere vwo-klas. Vanaf 4 vwo start de bovenbouw, oftewel tweede fase. Je hebt in de derde een profiel gekozen en gaat daar straks examen in doen. De profielkeuzes zijn Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek. In klas 4 tellen al enkele toetsen mee voor het examen. In de vijfde klas ga je op werkweek naar Praag. Op het vwo bereiden we je voor op het wetenschappelijk onderwijs aan een universiteit. Je kunt natuurlijk ook voor een hbo-opleiding kiezen. Net als bij de havo kun je examen doen in informatica, NL&T, tekenen of muziek.
Ontwerp: Concreet geeft vorm | Technische realisatie: Next Buzz