Zodra je voor onze school kiest hebben we nog uitgebreid contact met jouw basisschool zodat we jou alvast leren kennen en je straks goed kunnen begeleiden. Al vóór de zomervakantie maak je kennis met je mentor, de leerlingmentoren en je eigen klas. Samen helpen we je door je eerste jaar op het Griftland.
Op de introductiedag na de zomervakantie maak je kennis met het gebouw, de andere docenten en ontdek je hoe de school werkt. Ook krijg je je rooster op deze dag. Je hebt een breed vakkenpakket; van talen tot wiskunde, van biologie tot geschiedenis en van science tot ICT & Media. In de mavo/havo-brugklas krijg je naast Engels en Frans in de tweede helft van het jaar ook al een uur Duits per week. Volg je vwo Xtra dan krijg je breinkunde en expertlessen, zoals sterrenkunde, Spaans en FIRST® LEGO® League.
Van het begin van het schooljaar tot aan de herfstvakantie besteden we veel aandacht aan het wennen aan je nieuwe omgeving en aan elkaar: de school, de (nieuwe) vakken, het huiswerk en de docenten en klasgenoten. Op het Griftland werken we met een Elektronische LeerOmgeving (ELO) en een digitale huiswerkagenda. Bij veel vakken werk je met een iPad. Deze koop je via school. Zo kun je goed in je eigen tempo en op je eigen niveau werken. En de lessen worden er nog uitdagender en boeiender van!
Krijg je een cijfer voor je werk dan geven we niet lager dan een 3. Deze periode heet de oriëntatiefase en deze sluiten we na de herfstvakantie af met het mentorrapport.
Als je na de herfstvakantie de school beter kent, ontdek je ook wat je zelf kan en wat je nog moet leren. De docenten leren je ook beter kennen en samen bekijk je welk niveau het beste bij je past. In de brugklas heb je één uur in de week een differentiatie-uur (behalve de vwo Xtra-klassen). Je kunt daarin extra ondersteuning krijgen voor vakken als Nederlands, Engels, Frans en wiskunde. Als je geen extra ondersteuning nodig hebt, kun je bijvoorbeeld kiezen voor Spaans, sterrenkunde of muziek.
Je mentor leer je al voor de zomervakantie kennen. Het hele eerste jaar is hij of zij de persoon die je alles over de school vertelt en aan wie je al je vragen kunt stellen. Zit je ergens mee? Ook dan kun je bij je mentor terecht. Samen met je klasgenoten en de mentor onderneem je allerlei activiteiten, zoals het brugklaskamp, excursies naar musea, Sinterklaas-, kerst- en paasvieringen en themafeesten. Je mentor is ook de persoon met wie je ouders/verzorgers het meest contact hebben: het is dus een beetje zoals je leraar in groep 8, maar dan op de middelbare school.
Naast de mentor hebben we ook nog leerlingmentoren. Dat zijn leerlingen uit de vierde klas die de mentor helpen. Zij zijn er bij alle activiteiten ook bij. En omdat zij net als jij begonnen zijn in de brugklas en nu al vier jaar leerling zijn, weten zij jou veel over onze school te vertellen.
We gaan in september al op brugklaskamp. Zo leer je je klasgenoten gelijk goed kennen. Van november tot januari kun je op vrijdag na school allerlei activiteiten doen; van gitaar spelen, dansen en zingen tot speksteen snijden en video’s maken. Op 5 december binden we traditiegetrouw de schaatsen onder en gaan we per bus naar de schaatsbaan. Verder brengen we een bezoek aan het Van Gogh Museum en het NEMO Science Museum. Het kuipspektakel is ieder jaar weer een gaaf feestje.
Een keer per jaar rennen alle brugklassers zoveel mogelijk rondjes voor een goed doel tijdens de sponsorloop. Op de atletiekbaan van Pijnenburg gaan we los met de sportdag: verspringen, sprinten, hindernisbaan, het hoort er allemaal bij. Naast sportdagen organiseren wij sportToCo’s. We spelen vijf toernooien. Iedereen doet mee aan minimaal een toernooi. Zo spelen we elk toernooi met een andere samenstelling van teams en speel je tegen andere klassen. Voor elk toernooi zijn er punten te verdienen en aan het einde van het toernooi heeft de klas met de meeste punten gewonnen en verdient een sportieve prijs. De sporten die we spelen zijn voetbal, volleybal, unihockey, tafeltennis, badminton, korfbal en basketbal.
Aan het eind van het eerste jaar kies je een van de volgende richtingen: mavo, havo, vwo of vwo Xtra. Natuurlijk helpen we je bij het maken van deze keuze. De resultaten aan het eind van de brugklas bepalen tot welke afdeling iedere leerling toelaatbaar is.
Ontwerp: Concreet geeft vorm | Technische realisatie: Next Buzz