VWO – XTRA


Wij hebben op het Griftland een vwo-Xtra brugklas.
Ben jij een leerling die uitdagingen zoekt?
Een groot doorzettingsvermogen heeft?
Goed zelfstandig kan werken en plannen en houdt van onderzoeken?
Dan is deze vX-klas iets voor jou!
In de vX heb je Latijn, science en expertlessen, dit zijn lessen waarin je een eigen onderzoek doet over een onderwerp dat je zelf mag kiezen. Verder krijg je in dit bijzondere uur ook 20 lessen sterrenkunde. Je ontdekt de belangrijkste sterrenbeelden, ons zonnestelsel, reizen naar Mars en nog veel meer. Ook ga je met je klas naar de sterrenwacht in Utrecht: op naar de sterren en daar voorbij! 

- Extra informatiefolder: lees meer ...
 

SCIENCE

Het vak Science is ingevoerd om:

  • Leerlingen uitdaging te bieden op het gebied van bèta, zowel individueel als in groepen.
  • De onderzoekende houding bij leerlingen te stimuleren.
  • Goede vaardigheden te ontwikkelen voor de exacte vakken in de volgende schooljaren.

Om deze doelstellingen te halen, zijn we als school aangesloten bij Jet-Net. Dit landelijke programma biedt ons mogelijkheden om kennis uit te wisselen met experts. 
We zijn in schooljaar 2011-2012 gestart met het vak Science en inmiddels heeft het vak haar plaats veroverd in 3 van de 4 typen brugklassen van het Griftland: de HM- , de VH-en de VX-klas. Leerlingen kunnen aan het einde van deze brugklassen kiezen of ze verder gaan met science in klas 2 en 3 van havo en vwo.
Tijdens de eerste lessen onderzoeken leerlingen hoeveel Heliumballonnen er nodig zijn om henzelf te laten zweven. Afhankelijk van het gewicht van elke leerling en het volume van de ballon waren er zeer verschillende uitkomsten. Nieuwsgierig hoeveel? Verzin zelf maar eens een proef hoe je dit kan bepalen!
Na deze inleiding over hoe je onderzoek doet, komt ontwerpen aan bod. De opdracht die leerlingen krijgen, is een ballonkarretje te bouwen, dat wordt aangedreven door een leeglopende ballon. Het resultaat is leuk om te zien.
Het volgende onderdeel is een onderzoek- en ontwerpopdracht, gekoppeld aan een bezoek aan sciencecenter Nemo in Amsterdam. In groepjes bouwen de leerlingen een eigen tentoonstellingsobject voor een science- experience voor jong en oud op het Griftland College: komt dat zien!

 

 

 


Science Exhibit
 

Onder enorme belangstelling werden de de science projecten bekeken.

 

Werkbezoek Science klassen